Ziua Mondiala a Zonelor Umede

Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice, semnata la Ramsar, in Iran, in 1971, a stabilit data de 2 februarie ca Zi Mondiala a Zonelor Umede, documentul fiind ratificat de Romania prin Legea 5/1991.

Documentul se inscrie printre primele mari conventii referitoare la conservarea patrimoniului natural. Zonele umede au fost definite ca fiind intinderile de balti, mlastini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este statatoare sau curgatoare, dulce sau sarata, inclusiv intinderi de apa marina a caror adancime la reflux nu depaseste sase metri.

Obiectivul declarat al Conventiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna si flora care servesc ca habitat al pasarilor acvatice, iar pe de alta parte constituie cele mai importante resurse de valoare economica, naturala, stiintifica si recreativa, a caror pierdere ar fi ireparabila.

Alegerea acestor zone, conform Conventiei, se bazeaza pe rolul international din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, tinand seama de importanta lor internationala pentru pasarile acvatice in toate anotimpurile. Conventia stabileste pentru statele parti, in primul rand, cerinta de a elabora si aplica planurile de amenajare, astfel incat sa se favorizeze conservarea acestor zone prin crearea de rezervatii si utilizarea rationala a rezervelor lor.

Pana in prezent au fost inscrise pe lista Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii si a Resurselor Naturale peste 300 zone umede. In Romania exista 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanta avifaunistica, cu o suprafata totala ce reprezinta trei la suta din suprafata tarii. Pe teritoriul romanesc sunt 52 de ecoregiuni cu o varietate mare de ecosisteme.

In realizarea angajamentelor internationale si pentru constituirea unui regim adecvat de protectia si conservarea Deltei Dunarii a fost adoptata Legea 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Preluand elementele din Conventia de la Ramsar si UNESCO, Legea defineste Rezervatia Biosferei Delta Dunarii ca zona umeda de importanta internationala, biogeografica, ecologica si estetica cu valoare de patrimoniu natural mondial supusa unui regim de protectie si conservare bazat pe promovarea dezvoltarii economice in corelare cu capacitatea de suport a mediului si a rezervelor sale
naturale. Pentru protectia si conservarea acestor resurse naturale, guvernul roman promoveaza asigurarea calitatii de patrimoniu natural a zonei umede de interes local, precum si promovarea unei dezvoltari in corelare cu capacitatea de suportabilitate a acestor resurse naturale.

In Romania, zonele incluse in Conventia de la Ramsar sunt Rezervaaia Biosferei Delta Dunarii si Balta Mica a Brailei.

Galerie foto