22 aprilie - Ziua Pământului

Este celebrată pentru a ne aminti că pământul şi ecosistemele sale ne furnizează şi ne întreţin viaţa.

 

S-a născut în 1970, din dorinţa unui ecologist american, Gaylord Nelson, de a organiza un eveniment dedicat mediului, care să responsabilizeze tinerii, dar şi instituţiile guvernamentale. Impresionat de accidentul ecologic din 1969, când o mare deversare de petrol a afectat coasta Californiei şi revoltat de lipsa de reacţie a autorităţilor, Nelson a organizat un eveniment pe tot cuprinsul Statelor Unite.

Data de 22 aprilie a fost aleasă din motive practice: o zi din mijlocul săptămânii, în care tinerii erau la şcoală, nu ocupaţi cu activităţi de week-end; nu se suprapunea cu vreo sărbătoare religioasă, nu cădea în perioada de examene şi nici în vacanţa de primăvară a elevilor şi studenţilor şi era de aşteptat ca la vremea aceea a anului să fie timp frumos.

Peste 20 de milioane de americani au participat atunci la eveniment.

În 1990, organizaţia care a coordonat evenimentul în urmă cu 30 de ani a pregătit, pe plan intrenaţional, Ziua Pământului, la care au participat peste 140 de naţiuni.

În 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat data de 22 aprilie drept aniversarea Marii Mame a tuturor oamenilor: International Mother Earth Day.

O veche tradiţie a nativilor americani spune că orice iei de la pământ trebuie să dai ănapoi. Ziua mamei Terra 2015 este un mare eveniment „restituie pământului”, care are drept scop plantarea unui miliard de copaci, seminţe sau plante.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Pământului, Agenţia pentru Securitate Naţională a Statelor Unite a lansat mascota Dunk, care promovează, în rândul copiilor, activităţile ce vizează reciclarea obiectelor.

5242 Vizualizări

Galerie foto